REGIO SUD EST
DIGITIZARE

biserica „Sf. Dumitru”, „Sf. Împărați” stalpu buzau

CONSOLIDARE si RESTAURARE

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Consultanta realizata de Duopart Consulting SRL

Experienta si profesionalismul echipei DUOPART CONSULTING SRL este certificata in numeroasele proiecte de reabilitare cladiri de patrimoniu prin accesarea de Fonduri Europene. Serviciile de consultanta pentru accesarea de Fonduri Europene, precum si managementul de proiect realizat cu deplina implicare si profesionalism, selecteaza Duopart Consulting SRL ca fiind un partener de incredere si o certitudine in realizarea unor proiecte de success.

Biserica „Sf. Dumitru”, „Sf. Împărați”, stalpu buzau

Biserica „Sf. Dumitru”, „Sf. Împărați” din Stâlpu este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Stâlpu. Este o biserica veche si este pastrata in Stalpu, ca un monument important pentru aceasta comuna. Ansamblul este format din trei monumente: Biserica „Sf. Dumitru” și „Sf. Împărați”, Turn clopotniță si zid de incintă. Biserica a existat înainte de întemeierea satului pe acest loc. Inscripție: Pisania așezată deasupra ancadramentului ușii: „Această sfântă și dumnezeiască Biserică fiind derăpănată pe curgerea arcelor, s-a întărit și înfrumusețat sub supravegherea Comisiunii Monumentelor Istorice în anii 1936-1938”. Biserica se compune din: pridvor deschis cu arcade în plin centru pe coloane în imitație de piatră, pronaos cu scară în grosimea zidului, naos fără abside și altarul circular la interior și poligonal la exterior. Pronaosul se desparte de naos prin 3 arcade ușor trilobate, ca și tâmpla din zidărie de cărămidă. Naosul se înalță cu o turlă octogonală pe bază pătrată. Plastica fațadei constă în două registre decorate cu arcade cu profile duble – dințate de forme diferite, registre demarcate de un brâu plat cu decorațiuni imitând funia răsucită; cornișa îngustă cu profile simple sub streașina înfundată. Ferestrele înguste terminate în acoladă, sunt încadrate cu ornamente sculptate în piatră. Forma originală și fazele succesive de transformări: Formele arhitecturale sunt originale, cu excepția pridvorului care înainte de restaurarea din 1936-1938 era închis, precum și turla ridicată pe naos tot atunci. Înainte de restaurare, biserica a avut turn clopotniță pe pronaos – așa cum indică scara din grosimea zidului de apus al acestuia.

IMG_1074

 Datând construcția acestei biserici din secolul al XVII-lea, s-ar putea ca actualul pridvor să fie doar o reconstituire a unui pridvor adăugat de ultimii ctitori, cu caracteristicile secolului al XVIII-lea, considerate bazate pe tablourile ctitorilor în care apare atât Matei Basarab și Vasile Lupu, cât și Constantin Cîrnu cu Șerban Cantacuzino. 

Proiectul de investiție <<Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului Bisericii “Sf. Dumitru”, “Sf. Împărați”>>, cod SMIS: 118662, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1. Proiectul s-a derulat în perioada 14.03.2016-28.02.2021 în satul Stâlpu, comuna Stâlpu, județul Buzău și a avut o valoare totală de 5.947.243,23 lei, finanțarea nerambursabilă a fost de 5.807.269,44 lei, din care 4.936.179,02 lei din FEDR și 871.090,42 lei din bugetul național. Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea unei dezvoltări locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale, sprijinirea unei dezvoltări durabile și echilibrate teritorial și național, prin creșterea importanței turismului și culturii ca factori care stimulează creșterea economică în regiunea Sud-Est, respectând principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului prin conservarea moștenirii culturale – a monumentului istoric – Ansamblul bisericii “Sf. Dumitru”, “Sf. Împărați”. Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Ansamblul bisericii “Sf. Dumitru”, “Sf. Împărați” a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

Com. Stalpu, sat Stalpu, nr. 774, jud. Buzau.
GPS lat:45.081047 long:26.709324 sateliti:9 altitudine:120.6 m

INFORMATII

Data: 2-3 Noiembrie 2020; Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038; Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100; Barometru: 1.010051 bar 26.6676 m

SCANARI

Poziția master scan: 1. Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 53. Prima scanare efectuată la: 2.11.2020 12:22::29 ultima scanare la: 3.11.2020 17:19:24 Durata: 1zi 4ore 56min 55sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO