REGIO SUD EST
DIGITIZARE

Punerea în valoare a sitului arheologic
Tirighina-Barboși
Municipiul Galați

AMENAJARE ȘI Punerea în valoare

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Primăria Municipiului Galați

Administraţia publică locală din Municipiul Galaţi este organizată şi funcţionează în temeiul principiilor generale ale administraţiei publice, precum şi a următoarelor principii specifice: descentralizării autonomiei locale, consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit, eligibilității autorităţilor administraţiei publice locale, cooperării, responsabilităţii şi al constrângerii bugetare.

Mai multe detalii despre activitatea și proiectele Primăriei Municipiului Galați la: 

www.primariagalati.ro                                                     

sitului arheologic de la Tirighina-Barboși
Municipiul Galați

Săpăturile efectuate în anii 1959—1962 pe înălțimea Tirighina de la Barboși, de lângă Galați, aproape de vărsarea Siretului în Dunăre, au scos la lumină un castellum roman, construit, probabil, pe locul unde se găsea la început o cetățuie dacică, întărită cu un val de pământ. Situl arheologic Barboși-Tirighina, unul din cele mai însemnate situri de epocă romană din sudul Moldovei, cuprinde pe un teritoriu de cca. 5 ha o concentrare de urme arheologice din epoci diferite: o davâ suprapusă de un Castellum roman cu o fază de pământ și apoi cu o fortificație pentagonală din piatră delimitate pe dealul Tirighina, un Castru roman rectangular care împresura dealul Tirighina, cu laturile de aproximativ 300 x 100 m, o așezare deschisă dacică la vest și la sud de Castellum, suprapusă la vest de o necropolă romană de incinerație și inhumajie iar la sud de așezarea civilă romană. Cronicarul Miron Costin menționează fortificația în Cartea pentru descălecatul dintăiu a Țării Moldovii, capitolul V, cu numele de Gherghina / Gherghena . Se poate observa similaritatea sufixului -ghina în denumirile Tirighina și Gherghina. Castrul este menționat de Dimitrie Cantemir astfel: „Nu departe de aici, la gura dinspre răsărit a Siretului, se văd ruinele unei cetăți foarte vechi, numită astăzi de locuitori Gherghina. Că această cetate a fost zidită pe vremea lui Traian se poate dovedi cu monezile dezgropate din dărâmături, ca și cu o lespede de marmură în care stă săpat: IMP. CAESARI DIV. FILIO NERVAE. TRAIANO. AGVSTO. GERM. DACICO. PONT. MAX. FEL. B. DICT. XVI. IMP. VI. CONS. VII. P. P. CALPVRINIO PVBLIO. MARCO. C. AVRELIO. RVFO.” Arheologul Vasile Pârvan precizează că pe teritoriul fortificației au fost descoperite monede datând din perioada împăraților romani Traian, Antoninus Pius și Filip Arabul. Fortificația de la vărsarea Siretului în Dunăre a fost abandonată la sfârșitul secolului al III-lea. 

Photo 08.11.2024, 14 30 22

În timp, elemente din zidăria ei au fost folosite la înălțarea altor edificii în orașul Galați, unele fiind folosite chiar la cetatea Brăilei. Când, între anii 1643-1647, în timpul domniei lui Vasile Lupu, s-a construit Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cel mai vechi monument istoric din orașul Galați, s-a folosit piatră masivă și cărămidă din castrul roman de la Tirighina – Barboși. În prezent, pe promontoriul de la Tirighina – Barboși se mai vede la suprafața solului doar colțul sud-estic al castrului roman precum și resturi ale fundațiilor pe laturile de nord și vest. Peste Complexul arheologic de la Tirighina-Barboși se suprapune și o rezervație paleontologică, denumită Punctul Fosilifer Barboși-Tirighina, cu o suprafață de 1 ha. 

În depozitele fosilifere de la Barboși au fost identificate noi specii de fosile. În apropiere de castrul de la Tirighina-Barboși a fost descoperit un mormânt roman tumular de incinerație. A fost descoperit și un mormânt care conținea, între altele, o fibulă de aur cu greutatea de 21 g, având capetele în formă de bulb de ceapă, ușor proeminente. Suprafața exterioară a fibulei este gravată cu o suită de forme geometrice rectangulare, în care sunt orânduite simetric câte patru sau două puncte. Pe cantul arcului portagrafei se află incizată o inscripție cu litere latine “INNOCENS”.

Proiectul de investiție intitulat Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboși, cod SMIS 119952, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Proiectul s-a derulat în Municipiul Galați, perioada de implementare fiind 18.12.2018 – 31.12.2024. Obiectivul general al proiectului constă în conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale, în vederea impulsionării dezvoltării locale. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina-Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare;
  2. Dotarea sitului arheologic Tirighina-Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare;
  3. Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși la finalizarea implementării proiectului.

Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboși din Municipiul  Galați a fost realizată în cadrul proiectului cu sprijin financiar prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

Dealul Tirighina, Municipiul Galați
GPS lat:45.404810, long:27.989606
sateliti:6; altitudine:65.5m

INFORMATII

Data: 8 Noiembrie 2024;
Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038;
Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 1.003077 bar 85.0402 m

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 78.
Prima scanare efectuată la: 8.11.2024 08:37:06 ultima scanare la: 8.11.2024 17:12:59
Durata: 8h 35min 53sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

Video in curand!

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO