DIGITIZARE

“Catedrala Sfântul Haralambie”
din Municipiul Turnu Măgurele, Județul Teleorman

Restaurare, consolidare, protecție și conservare

Proiect realizat de Primaria Turnu Măgurele

Administraţia publică locală din Judeţul Teleorman, Municipiul Turnu Măgurele este organizată şi funcţionează în temeiul principiilor generale ale administraţiei publice, precum şi a următoarelor principii specifice: descentralizării autonomiei locale, consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit, eligibilității autorităţilor administraţiei publice locale, cooperării, responsabilităţii şi al constrângerii bugetare.

Mai multe detalii despre activitatea și proiectele Primariei Turnu Măgurele la: 

Primaria Turnu Măgurele

“Catedrala Sfântul Haralambie”
din Municipiul Turnu Măgurele

Catedrala ”Sfântul Haralambie” din Municipiul Turnu Măgurele este monument istoric de importanță națională a cărui conservare și valorificare durabilă au determinat încadrarea acestuia în grupa A, cod LMI TR-II-m-A-14498. Catedrala Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele se află pe  bdul. Republicii nr. 4. Aceasta a început să fie construită în anul 1900  după planurile  lui Andre Lecomte du Nouy , la comanda regelui Carol I, folosind ca model catedrala episcopală din Curtea de Argeș. Catedrala a fost construită pe locul unei vechi biserici, conform studiilor arheologice realizate și a informațiilor din documentele existente. După cum arată pisania bisericii, aflată la intrarea în catedrală, aceasta a fost parțial proiectată și realizată de arhitectul Dumitru Maimarolu, construcția fiind realizată de Nicolae B. Cernat, pictura a fost realizată de pictorii Eugeniu Voinescu, Romeo Girolamo și Giuseppe Vesta, o pictură concepută în stil bizantin cu influențe apusene, ce reeditează biserica San-Marco din Veneția. Biserica este zidită din piatră și cărămidă, pe dinafară acoperită cu tencuială de epocă(var și nisip), cu forma în cruce greacă, plan trilobat, cu zona de intrare supralărgită. Aceasta  are un pridvor deschis și trei turle din zid, cea amplasată peste naos este o turlă largă și înaltă, iar celelalte două fiind amplasate pe colțurile de Vest ale bisericii, având ferestrele în torsadă” răsucite ce seamănă o îmbinare de frînghii”. Biserica este realizată în stil bizantin, dar cu turle concepute în stil baroc, cu deschideri generoase, bogat decorate cu ornamente, cu elemente unice pentru fiecare dintre acestea, chiar dacă există asemănări cu monumente realizate la sfîrșitul secolului al XIX-lea în București sau în Moldova sau chiar dacă a preluat elemente de la biserica episcopală Curtea de Argeș, biserica din Turnu Măgurele este o realizare unică. Biserica Sfântul Haralambie nu a fost niciodată o biserică episcopală pentru a putea fi numită catedrală, dar monumentalitatea acesteia, extinderea, arhitectura sa impunătoare i-au atribuit această denumire. Construcția  a fost terminată in anul 1905. Nicolae Iorga a clasificat aceasta Catedrală ca fiind a treia din țară prin valoarea și frumusețea ei, după cea de la Curtea de Argeș și Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași. Patronul bisericii a rămas Sfântul Haralambie, care este și patron al orașului, hramul sărbătorindu-se în fiecare an la data de 10 februarie, ziua în care în anul 1829, vechea cetate Turnu a fost eliberată de armatele ruso – române.

0W2A6302

Proiectul de investiție intitulat << Restaurare, consolidare, protecție și conservare a Catedralei Sfântul Haralambie din Municipiul Turnu Măgurele >>, cod SMIS: 116469, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR 2016/5/5.1/1. Proiectul s-a derulat în perioada 2017 – 2023 în municipiul Turnu Măgurele, județul Teleorman și a avut o valoare totală de 20.291.197,66 lei, finanțarea nerambursabilă a fost de 17.214.164,81lei (FEDR), 2.632.754,64  lei din bugetul național și 444.278,21 lei fiind contribuția beneficiarului. Proiectul „Restaurare, consolidare, protecție si conservare a Catedralei Sfântul Haralambie din Municipiul Turnu Măgurele” are ca obiectiv general valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, respectiv Catedrala (biserica) „Sfântul Haralambie” (cod LMI TR-II-m-A-14498) prin conservarea si protejarea acesteia asigurându-se revigorarea culturală și creșterea contribuției turismului la dezvoltarea locală. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1.Conservarea si protejarea Catedralei „Sfântul Haralambie” din Municipiul Turnu Măgurele, cod LMI TR-II-m-A-14498 pentru punerea în valoare a însemnătății spirituale și arhitecturale a acestui monument atât la nivel local, cât si la nivel național;

2.Promovarea Catedralei „Sfântul Haralambie” din Municipiul Turnu Măgurele ca element de referință al vieții spirituale si culturale în vederea diversificării ofertei turistice locale în perioada de sustenabilitate a proiectului;

3.Creșterea numărului de turiști atât din țară, cât și din străinatate care vizitează Catedrala „Sfântul Haralambie” din Municipiul Turnu Măgurele în vederea îmbunătățirii contribuției turismului la dezvoltarea locală, în perioada de sustenabilitate a proiectului.

Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Catedrala ”Sfântul Haralambie” din municipiul Turnu Măgurele a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigare prin MODEL DIGITAL 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI -

METADATE

LOCALIZARE

Municipiul Turnu Măgurele, JUDEȚUL TELEORMAN
GPS :43.746981, long:24.869917
sateliti:8 altitudine:22.9m

INFORMATII

Data: 6-8 Septembrie 2022;
Procesare cu: FARO Scene;
Instrument: FARO Focus S150;

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 109.
Prima scanare efectuată la: 2022-09-06 13:04:18, ultima scanare la: 2022-09-08 15:29:46
Durata: 2 zile 2h 18min 0sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

echipamente folosite
FARO_FocusS_plus_Rendering_163+(1)

Scanerul laser 3D terestru FARO FOCUS ® S150 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO