logos adr sv oltenia
DIGITIZARE

CULA IZVORANU-GEBLESCU
SAT BRABOVA, COMUNA BRABOVA, județul DOLJ

RESTAURARE, CONSOLIDARE și PROMOVARE

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Consiliul Judetean Dolj

Județ de graniță, străjuit la sud de apele Dunării, Doljul s-a aflat, în decursul milenarei sale existențe, la răscruce de civilizații și în prima linie a unor evenimente definitorii, mărturie fiind numeroasele vestigii care vorbesc despre geneza poporului nostru. Astăzi, bătrânul fluviu este mai puțin hotar și mai mult punte de legătură, în jurul căreia se dezvoltă cooperarea fără frontiere între România și Bulgaria. Județul Dolj este unul dintre cele mai mari din România, cu o suprafață totală de 7.414 km2, o populație de circa 700.000 de locuitori și un număr de 111 unități administrativ-teritoriale: 3 municipii (Craiova, Calafat, Băilești), 4 orașe (Filiași, Segarcea, Bechet, Dăbuleni) și 104 comune (cu 364 de sate). mai multe informatii despre Judetul Dolj, precum si despre activitatile si proiectele Consiliului Judetean Dolj veti afla la: www.cjdolj.ro

CULA IzVORANU-GEBLESCU
Sat Brabova, comuna Brabova, județul Dolj

Cula a fost construită de boierul Barbu Izvoranu în perioada 1780-1790. Inițial a avut două nivele În anul 1802 imobilului i s-a adăugat un etaj. În anul 1841 moșia Brabova este cumpărată de Radu Geblescu, care o cumpără de la Constantin Braboveanu. De la Radu Geblescu, moşia şi cula trec ca moştenire fiului său, Constantin, care, la rândul său, o dă de zestre fiicei sale Elvira, cu ocazia căsătoriei ei cu Filip Bibescu, fratele lui Anton Bibescu, care stăpânea podgoriile din Corcova. Noul proprietar modifică cula, adăugându-i al treilea nivel, cu foișor. Cursiva din lemn este adăugată la începutul secolului XX. Cerdacul, în consolă, domină fațadă. Cula are plan compact, dreptunghiular. Are trei nivele. La primul nivel se află beciul, accesibil din interior, din casa scării. Beciul este accesibil și direct din exterior. La nivele superioare se află încăperile de locuit. Etajul II, adăugat ulterior culei, are un foișor, cu arcade trilobate. Acesta a fost dublat, la începutul secolului XX, de o cursivă din lemn. Arcadele trilobate de pe părțile laterale ale foișorului au fost închise prin ferestre, posibil atunci când a fost adăugată cursiva. Pe latura de Nord a culei se află o extindere care adăpostește anexa sanitară, accesibilă de la nivelul primului etaj, din interior și la nivelul etajului II, din cursivă. Metereze sunt prezente la nivelul etajului I, în dreptul scării. Cula Izvoranu-Geblescu poate fi considerata drept unul dintre cele mai reușite exemple ale acestei categorii arhitecturale, atât ca proporții armonioase, cât și ca încadrare în peisaj. Edificiul este inscris in Lista Monumentelor Istorice, avand cod LMI: DJ-II-m-A-08200

CULA PORTRET

Proiectul “Restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu” ce are ca obiect Cula Izvoranu-Geblescu din localitatea Brabova, județul Dolj, monument istoric ce figurează în Lista monumentelor istorice din anul 2010 sub numărul de cod DJ-II-m-A-08200, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/, cod SMIS: 116327.
Valoare totală a proiectului este de 2.253.077,27 lei, din care, valoarea totală eligibilă este de 2.138.163,35 lei, iar asistența financiară nerambursabilă prin contribuția Uniunii Europene este de 2.095.400,09 lei.
Durata de implementare a proiectului este de 86 de luni, iar data finalizării acestuia este 29 Septembrie 2023.
Digitizarea obiectivului este esențială pentru a pune patrimoniul cultural la dispoziția unui număr cât mai mare de persoane și pentru a stimula dezvoltarea industriilor creative. Ea reprezintă o prioritate la nivel european, Comisia Europeană adoptând în acest sens Recomandarea nr. 711/2011 privind digitizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală. Digitizarea și accesul mai larg la resursele culturale reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea viitoare a capacităților culturale și creative și constituie un mijloc important de acces la patrimoniul cultural, mai ales accesul persoanelor nedeplasabile sau greu deplasabile, precum și accesul celor care se află la distanțe foarte mari de obiectivele culturale și istorice.
 

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

Sat BRABOVA, Comuna BRABOVA, Județul DOLJ
GPS lat::44.370361 long:23.421379
sateliti:4; altitudine:196.6m

INFORMATII

Data: 18 Aprilie 2023;
Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038;
Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 0.998230 bar 125.803 m

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 47.
Prima scanare efectuată la: 18.4.2023 08:49::05 ultima scanare la: 18.4.2023 15:04:34
Durata: 6h 15min 29sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO