DIGITIZARE

biserica cu hramul "Sfântul Dumitru“
din cadrul ansamblului Mănăstirea Jitianu
jud. dolj

CONSOLIDARE si RESTAURARE

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Mitropolia Olteniei

Biserica Ortodoxă Română (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale creștinismului ortodox. Biserica Ortodoxă Română este organizată în șase mitropolii, 12 arhiepiscopii și 15 episcopii în România. Mănăstirea Jitianu este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Braniște, comuna Podari, județul Dolj.

Mai multe detalii la:

Patriarhia Română                                                          Mitropolia Olteniei                                                   Manastirea Jitianu

biserica cu hramul "Sfântul Dumitru“
din cadrul ansamblului Mănăstirea Jitianu
jud. dolj

Prima menționare scriptică a unui nou locaș de cult, ce se ridica din nou pe aceste meleaguri dar urcând pe scara veacurilor în sec.XVI; este numită pentru prima dată Mănăstirea Jitianu. Vom observa că mergând pe firul istoriei și a timpului, Mănăstirea Jitianu are parte de refaceri succesive și deci o întreagă succesiune de ctitori.  O mențiune documentară datată din 22 feb. 1779, atestă distrugerea documentelor de la M-rea Bistrița, unde erau și cele ale m-rii Jitianu „s-au prăpădit la Mănăstirea Bistrița în peșteră, precum la multe mănăstiri și cărți de moșie boierești”1. Numele Mănăstirii, pare a fi dat de ctitori în cinstea celui ce deținea pământul pe care se afla propriu-zis biserica; și anume stolnicul Jitianu care făcea parte din sfatul Domnitorului Neagoe Basarab între 8 mai 1514-14 iul. 1521. Ne atestă faptul că, pentru urmașii domnitorilor și a familiilor de boieri, testamentul lăsat de înaintași, de a avea grijă în continuare de ctitoriile lor, avea un caracter sacru, păstrând cu sfințenie dorințele înaintașilor. Odată cu terminarea războiului in 1918, starea mănăstirii se înrăutățea din ce în ce mai mult. Ocazia reabilitarii se ivește odată cu trecerea Reginei Elena, mama regelui Mihai, spre una din domeniile regale de la Segarcea. Calea ferată se află la o distanță de 1 km de mănăstire, iar Regina Elena rămâne impresionată la vederea ei. Însoțită fiind de renumitul om istoric și politic Nicolae Iorga (Președintele Comisiei Monumentelor Istorice); se hotărăște ca prioritate, renovarea acestei mănăstiri. Sfânta Mănăstire Jitianu, după decenii de suferință,uitare și ruină; devine un nou complex mănăstiresc, înzestrat cu zece viețuitoare, care prin osteneala lor și prin rugăciune, reinstalează spiritul monahicesc demult pierdut în aceste locuri. 

Mănăstirea Jitianu, ca multe altele, devine din nou un liman de rugăciune și ușurare pentru suferințele oamenilor, mai ales în următoare perioadă care va urma, a comunismului ateist și a regimului de opresiune. Ultima actiune de renovare, se incepe la anul 2010, sub directa îndrumare al Î.P.S Părinte Irineu, și pe timpul actualei obști de călugări ce se ridică la un număr de opt în frunte cu Protosinghelul Nifon Văcăruș, starețul Sf. Mănăstiri.

jitianu portret web

Proiectul de investiție intitulat << Consolidare, restaurare și punere în valoare biserica “Sf. Dumitru” (corp C3) și turn clopotniță (corp C5) din cadrul ansamblului Mănăstirea Jitianu>>, cod SMIS: 119855, a fost finanțat prin Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 1896/23.04.2018 prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 

 Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2017/5/5.1/1/2. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 57 luni (aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului îniante de semnarea Contractului de finanțare), respectiv între data 08.08.2017 și data 30.04.2022, în satul Braniște, comuna Podari, județul Dolj. Valoarea totală a proiectului a fost de 14.010.546,21 lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de 13.730.335,29 lei (11.670.785,00 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 2.059.550,29 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național). Obiectivul general al proiectului constă în creșterea atractivității turistice a ansamblului Mănăstirii Jitianu, prin valorificarea potențialului acestuia, ca urmare a restaurării a două imobile (monumente istorice – parți componente ale ansamblului, clasate distinct în Lista Monumentelor Istorice 2015), în vederea cresterii atractivității turistice a zonei, ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare. Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost conturate următoarele obiectivele specifice: consolidarea și restaurarea a două monumente istorice: Biserica “Sf. Dumitru” și Turn clopotniță – părți componente/ integrante ale ansamblului Mănăstirii Jitianu și valorificarea potențialului ansamblului, ca urmare a restaurării acestuia, în vederea creşterii atractivității turistice la nivel local si regional, ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare a proiectului. Activitatea de digitizare a monumentelor istorice – Biserica “Sf. Dumitru” (DJ-II-m-A-08203.01) și Turnul clopotniță (DJ-II-m-A-08203.04) – părți componente ale ansamblului Mănăstirea Jitianu (DJ-II-a-A-08203) din comuna Podari, județul Dolj a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

Comuna Podari, Jud. Dolj
GPSlat:44.271675 long:23.802132
sateliti:5 altitudine:118.6m

INFORMATII

Data: 15-16 Februarie 2022;
Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038;
Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 1.0132 bar 0.19 m

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 77.
Prima scanare efectuată la: 15.2.2022 11:13::04 ultima scanare la: 16.2.2022 12:40:06
Durata: 1d 1h 27min 2sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

video in curand

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO