regio sud muntenia toate_clipped_rev_1
DIGITIZARE

Moara de Apă WARTHIADI
comuna Drajna, jud. Prahova

REABILITARE SI CONSERVARE

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Primaria Drajna, jud. Prahova

Comuna Drajna este regiune membră a județului Prahova, fiind așezarea cea mai veche din zona Văii Teleajenului, localitate de moșneni (descendenți ai dacilor, cu pământ în proprietate, ulterior deveniți clăcași prin vinderea terenurilor aflate în proprietatea lor către familia Filipescu) și alcătuită din satele: Cătunu, Ciocrac, Drajna de Jos, Drajna de Sus, Făget, Ogretin, Piatra, Pițigoi, Plai, Podurile, Poiana Mierlei.

Mai multe detalii la: 

Primaria Drajna Prahova  – site oficial

Moara de Apă WARTHIADI
comuna Drajna
jud. Prahova

Moara de Apă Warthiadi este o construcție estimata a fi edificata la inceputul secolului XIX-lea, realizată din materiale tradiționale perioadei – piatră de râu și lemn local. Prezintă un imens acoperiș de șindrilă în patru ape, susținut de stâlpi sculptați. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată și posibil mărită. Construcția constituie o instalație țărănească monumentală prin proporții, soliditate, organizare, materiale folosite și arhitectură în general. Moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5m, iar roata de lemn are diametrul de 2m. Construcția morii preia abil curbele de nivel ale terenului, având doua accese la nivelul solului: unul la nivelul superior și altul la nivelul inferior, spre sud, pe unde era introdusă materia primă, pe toată perioada de funcționare a edificiului. Structura morii este compusă din fundații și zidărie din piatră nefinisată, cu stâlpi și grinzi din lemn, la nivelul planșeului care desparte cele două niveluri. Șarpanta, refăcuta complet în anul 1939, are structură din lemn și învelitoarea din astereală. Pietrele  ferecate ale morii fuseseră aduse din dealul Istriței, de la Pietroasele. Partea superioară este din lemn. Mecanismul de măcinat era format din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, (cea mobilă se învârte și zdrobește grăunțele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiți exploatatori, iar pietrele există dar sunt printre dărâmături. Reparația lor se făcea cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceeași moară cu ajutorul separatorului măcina și grâu și făină. Cu ajutorul unui șurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă și în funcție de înălțime să obțină granulația dorită. Curelele erau de dimensiuni mari și realizate din textură de cauciuc. A fost administrată de Dumitru Kretzulescu-Warthiadi – proprietarul Castelului Filipescu fiul Elenei Kretzulescu și al generalului de divizie Panait Warthiadi.  

20220503_152803

La început moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă și locuitorilor din sat.  Boierul nu avea obiceiul să locuiască la Drajna, ci la București, astfel administrarea moșiei era lăsată în mâna arendașilor și administratorilor, dintre care cei mai cunoscuți fiind: Cristodor Stravidi, Chirănoiu din Vălenii de Munte și Butu Ardeleanu.Acest monument, din comuna Drajna, este unic în județul Prahova, ruinele unei mori asemănătoare aflându-se la Filipeștii de Târg, acesta fiind locul de baștină a familiei Filipescu, fiind construită tot de ei.

Proiectul de investiție intitulat << Reabilitarea, conservarea, protejarea și promovarea monumentului istoric Moara de Apă WARTHIADI, loc de creație și cunoștere a obiceiurilor, tradițiilor și culturii locale și naționale >>, cod SMIS: 116848 , a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1. Proiectul se va derula in perioada  221.03.2018 și 31.12.2022, în satul Drajna de Jos, comuna Drajna, județul Prahova. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.479.946,87 lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de 3.410.347,93 lei (2.957.954,86 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 452.393,07  lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național). Obiectivul general al proiectului constă în impulsionarea dezvoltării comunei Drajna, județului Prahova și a regiunii Sud-Muntenia prin restaurarea, consolidarea, valorificarea și promovarea durabilă a unui obiectiv de patrimoniu cultural al comunei Drajna – Moara de Apă WARTHIADI (LMI PH-II-n-A-16459). Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost conturate următoarele obiectivele specifice: restaurarea și consolidarea obiectivului de patrimoniu – Moara de Apă WARTHIADI și punerea în valoare (valorificarea și promovarea durabilă) a acestuia.Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Moara de Apă WARTHIADI din comuna Drajna, județul Prahova a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

com. Drajna, Jud. Prahova
GPS lat:45.216408 long:26.049047
sateliti:8 altitudine:410.3m

INFORMATII

Data: 3 Mai 2022;
Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038;
Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 0.972 bar 341.9 m

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 58.
Prima scanare efectuată la: 3.5.2022 09:37::14 ultima scanare la: 3.5.2022 17:53:16
Durata: 8h 16min 2sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO