regio sud muntenia toate_clipped_rev_1
DIGITIZARE

Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil"
a schitului Jercălăi
jud. Prahova

CONSOLIDARE SI RESTAURARE

Scanare Laser 3D realizata de Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy folosește scanerul laser 3D Z+F IMAGER® 5016. Acest echipament combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație. Este echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS. Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna. Aceasta copie digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.  Mai multe detalii la: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Arhiepiscopia Bucureștilor

Biserica Ortodoxă Română (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale creștinismului ortodox. Biserica Ortodoxă Română este organizată în șase mitropolii, 12 arhiepiscopii și 15 episcopii în România. Arhiepiscopia Bucureștilor este o eparhie din România a Bisericii Ortodoxe Române.

Mai multe detalii la:

Patriarhia Română 

Arhiepiscopia Bucureștilor

Biserica de lemn
“Sf. Arhangheli Mihail și Gavriilˮ
a schitului Jercălăi
jud. Prahova

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită departe de aceste locuri unde o găsim astăzi. În anul 1731, biserica este ridicată de sătenii din Lueriu – județul Mureş, la 5 km de oraşul Reghin, aproape de valea Mureşului. După două secole, pentru a fi salvată de la dispariție, a trebuit să fie strămutată în două rânduri călătorind mai bine de 300 de km din Transilvania spre Muntenia și supraviețuind vicisitudinilor vremurilor aproape 300 de ani. De aceea se mai numește „Bisericuța Călătoare”. Povestea ei tumultoasă o veți auzi astăzi. Așa cum vă spuneam, istoria ei începe în anul 1731, în Transilvania.   În anul 1929, Regina Maria a României decide mutarea ei la Castelul Bran, ca paraclis regal. Mărturie au rămas imaginile istorice cu familia regală ce surprind și mica biserică de lemn. Începând cu anul 1948, biserica intră într-un con de umbră, rămânând într-o relativă părăsire. În anul 1956, Patriarhul Justinian hotărăște ca biserica să fie mutată pe actualul amplasament din Urlați, Prahova.  Remarcăm cum dintr-o biserică țărănească a fost transformată într-una regală și după aceea a devenit biserică de mănăstire. Fiecare din aceste etape și-a lăsat amprenta pe zidurile ei iar restaurarea edificiului a păstrat toate aceste semne ale istoriei. Având o vechime de trei secole, Biserica de lemn din Jercălăi supraviețuiește datorită oamenilor care au pus valoare pe relația lor cu divinitatea și au contribuit la crearea și păstrarea acestui lăcaș de cult. Astăzi, în același spirit, biserica cunoaște o nouă etapă a existenței sale, datorită lucrărilor de restaurare recent finalizate. Biserica „Sfinții Arhengheli Mihail și Gavriil” de la Jercălăi este, la o primă vedere, o biserică simplă de lemn, însă aici fiecare detaliu are povestea și istoria lui. 

20211125_115627

Acest lăcaș de cult a fost construit după canoanele dogmei creștin-ortodoxe, o realizare măreață având în vedere mijloacele tehnice rudimentare ale meșterilor țărani din acele vremuri. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”  Jercălăi este astăzi monument istoric de interes național – clasa A, cel mai înalt nivel de protecție acordat pe teritoriul României obiectelor de patrimoniu, cu o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric, cultural și arhitectural.

Proiectul de investiție intitulat << Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a schitului Jercălăi – Urlați >>, cod SMIS: 118904, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1. Locul de implementare al proiectului este localitatea Jercălăi, orașul Urlați, județul Prahova. Valoarea totală a proiectului este de 5.554.269,75 lei, iar valoarea nerambursabilă este de  5.443.184,35 lei din care: 4.626.706,70 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 816.477,65 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național. Obiectivul general al proiectului constă în creșterea atractivității turistice a bisericii de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriilˮ a schitului Jercălăi, ca urmare a consolidării și restaurării acestuia, în vederea creșterii atractivității turistice a zonei, ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare a proiectului. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: consolidarea și restaurarea monumentului istoric – Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriilˮ a schitului Jercălăi – în vederea desfășurării unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric și în deplină concordanță cu viața comunitară și religioasă și creșterea atractivității (valorificarea ansamblului – monument istoric) prin utilizarea unor tehnici/activități de informare, publicitate și promovare cât mai variate în scopul creșterii vizibilității acestuia. Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriilˮ a schitului Jercălăi (PH-II-m-A-16521) a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigare prin SCANARE LASER 3D

-NAVIGARE - MASURATORI - SECTIUNI - PANO 360-

METADATE

LOCALIZARE

com. Jercalai, Jud. Prahova
GPS lat::45.020908 long:26.224752
sateliti:7 altitudine:189.2m

INFORMATII

Data: 24-26 Noiembrie 2021;
Procesare cu: Z + FLaserControl 9.0.2.24038;
Instrument: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 1.010542 bar 22.57 m

SCANARI

Poziția master scan: 1
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 83.
Prima scanare efectuată la: 24.11.2021 11:07::26 ultima scanare la: 26.11.2021 11:34:26
Durata: 2d 0h 27min 0sec

Galerie foto

INTRA IN TURUL VIRTUAL

Puteti naviga in imagine cu ajutorul mouse-ului in orice directie.
Executand click pe marcajele din imagine va puteti muta in alta pozitie
Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteti apropia sau indeparta in imagine.

video in curand

echipamente folosite
1509158471b46f7b41450328c8_clipped_rev_2

Scanerul laser 3D terestru Z + F IMAGER® 5016 combină designul compact și ușor cu tehnologia de scanare laser 3D de ultimă generație, echipat cu o cameră HDR integrată, sistem de iluminare internă și sistem de poziționare GPS.

drona mavic 2 pro_clipped_rev_1

Drona Mavic Pro 2 este echipata cu noua camera L1D-20c Hassleblad. Aceasta dispune de tehnologia inovativa Hassleblad Natural Color Solution (HNCS), realizand imagini aeriene splendide de 20 megapixeli in culori si detalii uluitoare.

Camera-video-Insta360-ONE-X-18-950x490_clipped_rev_1

Camera video Insta360 ONE X este excelenta pentru crearea continutului 360º, cu tehnologia de ultima generatie ce ofere cea mai buna calitate a imaginii din clasa sa: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps, cu stabilizator de imagine FlowState.

Contact rapid

Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

ro_RORO