DIGITISATION

Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril"
din comuna Chilia Veche,
județul Tulcea

CONSOLIDARE, RESTUARARE ȘI PUNERE ÎN VALOARE

3D Laser Scanning performed by Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy uses the 3D Z+F IMAGER® 5016 laser scanner. This equipment combines compact and lightweight design with state-of-the-art 3D laser scanning technology. It is equipped with an integrated HDR camera, internal lighting system and GPS positioning system. 3D laser scanning digitization ensures a digitally accurate copy of the heritage built and helps architects and specialists in to restore historical monuments with very good precision. This digital copy of the heritage built contributes to the preservation and protection of the national heritage, and at the same time, can be transmitted to future generations, in the most precise way.  More details at: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Parohia Chilia Veche/ Episcopia Tulcii

Biserica Ortodoxă Română (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale creștinismului ortodox. Biserica Ortodoxă Română este organizată în șase mitropolii, 12 arhiepiscopii și 15 episcopii în România. Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din comuna Chilia Veche, județul Tulcea este un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Tulcea la nr. crt. 513, cod L.M.I. TL-II-m-A-21029, ce datează din anii 1897 – 1936.

Mai multe detalii la: 

www.patriarhia.ro                                                                                                       www.episcopiatulcii.ro

Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril"
din comuna Chilia Veche,
județul Tulcea

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril figurează în Lista Monumentelor Istorice a Județului Tulcea la poziția nr. 513 având codul L.M.I. TL-II-m-A-21029. Biserica datează din perioada 1897-1936 și este situată în zona centrală a localității Chilia Veche, comună aflată pe malul drept al brațului Chilia al fluviului Dunărea. Se spune că în urmă cu o sută de ani, pe locurile pe care astăzi se află comuna Chilia Veche, existau doar câteva colibe de pescari. Așezarea a fost ocupată în timp de o populaţie formată din moldoveni și ucraineni veniți din Basarabia vecină. Atrași de posibilitățile de trai aflate aici, de întinsele locuri cu ierburi pentru pășunat, de pescuitul bogat în apele dulci ale bălţilor, de pădurile și stuful din Delta Dunării, au rămas definitiv pe aceste meleaguri. Principalele ocupaţii ale locuitorilor au rămas de-a lungul timpului aceleași: pescuitul, creșterea vitelor şi agricultura. În timpul dominației otomane, credincioșii au simțit nevoia de a avea biserica și preotul lor permanent, căci le venea greu să treacă Dunărea și frontiera pentru a aduce preot pentru serviciile religioase. Astfel, ei au cerut prin mijlocirea guvernatorului din Sulina, aprobarea sultanului din Constantinopol, ca să-și construiască biserică proprie, și au obținut încuviințare prin firmanul din 1858. Astfel, a fost construită între anii 1858-1860, o bisericuță din bârne de lemn și căptuşită cu scânduri. Treptat, mica bisericuță a devenit neîncăpătoare, datorită numărului crescând al populației, iar în anul 1897, comitetul parohial în frunte cu preotul, a pus temelia actualei biserici. În primii ani de construcţie, au fost ridicate turnurile de pe latura de vest, zidurile din cărămidă arsă și acoperișul. În anul 1925, prin stăruința preotului paroh, a fost ridicată și cupola mare, susținută de patru stâlpi, iar apoi s-a completat acoperișul și învelitoarea din tablă zincată. În anul 1935, bisericuța veche, rămasă în interior, a fost demolată. Ulterior s-au executat în interior pardoseala din ciment turnat și catapeteasma cu icoanele realizate de pictorul Victor Agapiescu din București. Astfel, în anul 1936, noua biserică a fost sfințită de către Preasfințitul Episcop Cozma Petrovici și redată astfel cultului. În timpul celui de-al doilea război mondial, biserica din Chilia Veche a fost și observator militar. Bombardamentele din timpul războiului din anul 1941 au pricinuit stricăciuni serioase bisericii, urmând o serie de reparații pe parcursul anilor succesivi. Acestea au avut loc între anii 1943-1949, 1961-1963, 1970-1972, iar în anul 2009 a fost înlocuită învelitoarea bisericii, în întregime. Începând cu anul 2013, după clasarea edificiului ca monument istoric, s-a pus problema unor lucrări de consolidare și restaurare de mare amploare, care să pună în valoare acest edificiu de cult important pentru întreaga zonă a Dobrogei. 

În 2017 au început demersurile de salvare și punere în valoare a monumentului istoric. În anul 2019 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului <<Consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente>>.

 

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 76 luni (aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare), respectiv între data 05.09.2017 și data 31.12.2023, în comuna Chilia Veche, județul Tulcea. Valoarea totală a proiectului a fost de 22.487.585,31 lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de 22.037.833,60 (18.732.158,56 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 3.305.675,04 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național). Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea atractivității turistice a Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril prin valorificarea potențialului acesteia, ca urmare a restaurării și consolidării acesteia, în vederea creșterii atractivității turistice la nivel local și regional ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare a proiectului. Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost conturate următoarele obiectivele specifice: 1) consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril cu scopul de a aduce monumentul la starea/forma sa inițială și 2) valorificarea potențialului turistic al obiectivului de patrimoniu cultural – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural: Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (cod L.M.I. TL-II-m-A-21029) din comuna Chilia Veche, județul Tulcea a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Prin lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Chilia Veche, a fost redat cultului un monument istoric important, al comunei, al zonei, dar și al țării, așezându-se în același timp peste istoria sa, încă un strat. În acest mod, s-a creat o frumoasă punte între trecut și viitor.

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați daca vă aflați în apropiere.

navigation through 3D LASER SCANNING

-NAVIGATION- MEASUREMENTS - SECTIONS - PANO 360-

METADATA

LOCATION

Comuna Chilia Veche, Jud. Tulcea
GPS lat:45.421921 long:29.285255
sateliti:9; altitudine:33.0m

INFORMATION

Data: 6-7 Noiembrie 2023;
Processing with: Z + F LaserControl 9.0.2.24038;
Equipment: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 1.007773 bar 45.6947 m

SCANS

Master scan position: 1.
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 121.
Prima scanare efectuată la: 6.11.2023 11:08::05 ultima scanare la: 7.11.2023 18:59:45
Durata: 1d 7h 51min 40sec

Photo gallery

ACCESS VIRTUAL TOUR

You can navigate the image with the mouse in any direction.
By clicking on the markings in the image you can move to another position
With the mouse wheel you can zoom in or zoom out in the image.

Video in Curand

equipment

The Z + F IMAGER® 5016 laser scanner combines compact and lightweight design with state-of-the-art 3D laser scanning technology with an integrated HDR camera, internal lighting system and GPS positioning system.

The Mavic Pro 2 drone is equipped with the new Hassleblad L1D-20c camera. It features innovative Hassleblad Natural Color Solution (HLCS) technology, making splendid aerial images of 20 megapixels in stunning colors and details.

The Insta360 ONE X camera is excellent for creating 360o content, with state-of-the-art technology that delivers the best image quality in its class: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps with FlowState image stabilizer.

Fast Contact

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

en_USEN