DIGITISATION

Moara de Apă WARTHIADI
comuna Drajna, jud. Prahova

REABILITARE SI CONSERVARE

3D Laser Scanning performed by Vision Engineering & Consultancy SRL

Vision Engineering & Consultancy uses the 3D Z+F IMAGER® 5016 laser scanner. This equipment combines compact and lightweight design with state-of-the-art 3D laser scanning technology. It is equipped with an integrated HDR camera, internal lighting system and GPS positioning system. 3D laser scanning digitization ensures a digitally accurate copy of the heritage built and helps architects and specialists in to restore historical monuments with very good precision. This digital copy of the heritage built contributes to the preservation and protection of the national heritage, and at the same time, can be transmitted to future generations, in the most precise way.  More details at: www.vision-ec.ro

Proiect realizat de Primaria Drajna, jud. Prahova

Comuna Drajna este regiune membră a județului Prahova, fiind așezarea cea mai veche din zona Văii Teleajenului, localitate de moșneni (descendenți ai dacilor, cu pământ în proprietate, ulterior deveniți clăcași prin vinderea terenurilor aflate în proprietatea lor către familia Filipescu) și alcătuită din satele: Cătunu, Ciocrac, Drajna de Jos, Drajna de Sus, Făget, Ogretin, Piatra, Pițigoi, Plai, Podurile, Poiana Mierlei.

Mai multe detalii la: 

Primaria Drajna Prahova  – site oficial

Moara de Apă WARTHIADI
comuna Drajna
jud. Prahova

Moara de Apă Warthiadi este o construcție estimata a fi edificata la inceputul secolului XIX-lea, realizată din materiale tradiționale perioadei – piatră de râu și lemn local. Prezintă un imens acoperiș de șindrilă în patru ape, susținut de stâlpi sculptați. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată și posibil mărită. Construcția constituie o instalație țărănească monumentală prin proporții, soliditate, organizare, materiale folosite și arhitectură în general. Moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5m, iar roata de lemn are diametrul de 2m. Construcția morii preia abil curbele de nivel ale terenului, având doua accese la nivelul solului: unul la nivelul superior și altul la nivelul inferior, spre sud, pe unde era introdusă materia primă, pe toată perioada de funcționare a edificiului. Structura morii este compusă din fundații și zidărie din piatră nefinisată, cu stâlpi și grinzi din lemn, la nivelul planșeului care desparte cele două niveluri. Șarpanta, refăcuta complet în anul 1939, are structură din lemn și învelitoarea din astereală. Pietrele  ferecate ale morii fuseseră aduse din dealul Istriței, de la Pietroasele. Partea superioară este din lemn. Mecanismul de măcinat era format din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, (cea mobilă se învârte și zdrobește grăunțele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiți exploatatori, iar pietrele există dar sunt printre dărâmături. Reparația lor se făcea cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceeași moară cu ajutorul separatorului măcina și grâu și făină. Cu ajutorul unui șurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă și în funcție de înălțime să obțină granulația dorită. Curelele erau de dimensiuni mari și realizate din textură de cauciuc. A fost administrată de Dumitru Kretzulescu-Warthiadi – proprietarul Castelului Filipescu fiul Elenei Kretzulescu și al generalului de divizie Panait Warthiadi.  

La început moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă și locuitorilor din sat.  Boierul nu avea obiceiul să locuiască la Drajna, ci la București, astfel administrarea moșiei era lăsată în mâna arendașilor și administratorilor, dintre care cei mai cunoscuți fiind: Cristodor Stravidi, Chirănoiu din Vălenii de Munte și Butu Ardeleanu.Acest monument, din comuna Drajna, este unic în județul Prahova, ruinele unei mori asemănătoare aflându-se la Filipeștii de Târg, acesta fiind locul de baștină a familiei Filipescu, fiind construită tot de ei.

Proiectul de investiție intitulat << Reabilitarea, conservarea, protejarea și promovarea monumentului istoric Moara de Apă WARTHIADI, loc de creație și cunoștere a obiceiurilor, tradițiilor și culturii locale și naționale >>, cod SMIS: 116848 , a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1. Proiectul se va derula in perioada  221.03.2018 și 31.12.2022, în satul Drajna de Jos, comuna Drajna, județul Prahova. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.479.946,87 lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de 3.410.347,93 lei (2.957.954,86 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 452.393,07  lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național). Obiectivul general al proiectului constă în impulsionarea dezvoltării comunei Drajna, județului Prahova și a regiunii Sud-Muntenia prin restaurarea, consolidarea, valorificarea și promovarea durabilă a unui obiectiv de patrimoniu cultural al comunei Drajna – Moara de Apă WARTHIADI (LMI PH-II-n-A-16459). Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost conturate următoarele obiectivele specifice: restaurarea și consolidarea obiectivului de patrimoniu – Moara de Apă WARTHIADI și punerea în valoare (valorificarea și promovarea durabilă) a acestuia.Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Moara de Apă WARTHIADI din comuna Drajna, județul Prahova a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

navigation through 3D LASER SCANNING

-NAVIGATION- MEASUREMENTS - SECTIONS - PANO 360-

METADATA

LOCATION

com. Drajna, Jud. Prahova
GPS lat:45.216408 long:26.049047
sateliti:8 altitudine:410.3m

INFORMATION

Data: 3 Mai 2022;
Processing with: Z + F LaserControl 9.0.2.24038;
Equipment: Z+F IMAGER 5016-0100;
Barometru: 0.972 bar 341.9 m

SCANS

Master scan position: 1.
Poziții de scanare utilizate pentru registrare: 58.
Prima scanare efectuată la: 3.5.2022 09:37::14 ultima scanare la: 3.5.2022 17:53:16
Durata: 8h 16min 2sec

Photo gallery

ACCESS VIRTUAL TOUR

You can navigate the image with the mouse in any direction.
By clicking on the markings in the image you can move to another position
With the mouse wheel you can zoom in or zoom out in the image.

equipment

The Z + F IMAGER® 5016 laser scanner combines compact and lightweight design with state-of-the-art 3D laser scanning technology with an integrated HDR camera, internal lighting system and GPS positioning system.

The Mavic Pro 2 drone is equipped with the new Hassleblad L1D-20c camera. It features innovative Hassleblad Natural Color Solution (HLCS) technology, making splendid aerial images of 20 megapixels in stunning colors and details.

The Insta360 ONE X camera is excellent for creating 360o content, with state-of-the-art technology that delivers the best image quality in its class: 5.7K 30fps | 4K 50fps | 3K 100fps with FlowState image stabilizer.

Fast Contact

Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

en_USEN